dimecres, 20 de maig del 2015

La ciutat a través d'una ruta literària

Publicat a la revista Viu Tarragona del mes de maig


Seria interessant saber quants lectors de la revista Viu Tarragona participen en qualsevol activitat literària (relacionada amb poesia, narrativa, teatre i els seus autors) de les que s’organitzen a la mateixa ciutat. Confiant en la transversalitat d’aquesta publicació, podem creure que n’hi ha que fan un cop d’ull a un article com aquest perquè tenen un mínim d’interès en el llibre o algun dels protagonistes que hi apareixen. Però no podem negar que, sovint, els que parlem sobre literatura o organitzem qualsevol activitat relacionada, voldríem anar més enllà dels quatre apassionats de les lletres, perquè estem convençuts dels beneficis del consum literari, i també perquè creiem que el “producte” al qual fem referència transcendeix les seves parets de lletres per acabar sent un clar representant del lloc i de l’època en què ha estat elaborat. 


Les rutes literàries estableixen i senyalen en un mapa la vinculació de l’autor amb el poble en un viacrucis que també servirà per fer participar de la literatura en directe els que hi van. A partir d’un potencial cultural que s’ha fet evident, es va elaborar la ruta literària Magí Sunyer, professor de la URV en actiu i escriptor que ha publicat poesia, novel·la i assaig. Marina Gea Peris, Sandra Martínez Navarro i Oriol Teixell Puig, que han cursat un màster d’especialitat en llengua i literatura catalanes a la Universitat de València, han tirat endavant aquest projecte dirigit, en principi, a l’alumnat de primer de batxillerat i que pretén donar a conèixer l’obra poètica d’un autor viu amb el qual podrien interactuar, encara que no es trobi en el cànon literari. En la proposta d’activitats que presenta el dossier de presentació de la ruta, al web rutamagisunyer.wordpress.com, hi ha propostes de cara a enfortir la intervenció a classe de tots els alumnes i l’oralitat, a més de fer-los treballar en comú el gènere poètic. 

El treball d’aquests alumnes també reivindica la proximitat a l’hora de presentar autors de referència a les aules. Els tres joves semblen haver palpat un menysteniment cap als escriptors locals, una definició, la de “local”, que si ve a dir que l’abast del coneixement sobre la seva obra és reduit, no delimita pas la seva qualitat. Les rutes que s’organitzen arreu dels Països Catalans, que també poden arribar a ser un atractiu turístic per a pobles i ciutats, estan detallades al web Espais Escrits, on també hi ha les nombroses que el mateix Magí Sunyer ha elaborat per Tarragona, dels escriptors Pin i Soler, Maria Aurèlia Capmany, Artur Bladé, Josep Anton Baixeras i Olga Xirinacs, com detalla Xavier Filella en un article titulat “Geografies literàries”, publicat a Reusdigital.cat. Ara la ruta Magí Sunyer s’hi afegeix i pot ser una manera de contactar directament amb un autor de referència i entendre com viu la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada