dimecres, 2 de novembre del 2016

Nit de premis: El veger de l’amat i el lliurament dels XXXVI Premis Baix Camp per a Joves

Montse Germán i Ferran Pisà a El verger de l'amat
Seuen a qualsevol seient esperant que els cridin a l’escenari, encara amb alguna incògnita per desvetllar sobre quin ha de ser el seu paper, aquest divendres 28 d'octubre al Centre de Lectura de Reus. Una d’ells, valenta, abans de començar es fa una foto amb els seus pares, “hem vingut a celebrar-ho”, i després tots tres es resignen a esperar-se una estona més: és el preu que s’ha de pagar per ser un dels guardonats (ja se sap que els premis sempre es donen al final).

Paraules escrites per Ramon Llull diuen que al segle XIII començaran a escampar-se uns minuts més endavant per la sala. L’actriu que els posa veu al recital El verger de l'amatMontse Germán, ha passat per entre el pati de butaques acompanyada del guitarra que li fa de barca, Ferran Pisà, en aquest recital arriscat. Alguns notem que és l’actriu que va protagonitzar Laberint d’ombres, una antiga sèrie de TV3, i ens hipnotitzem seguint-li els dits quan es toca als cabells, fent productiva cada pausa, amb el gest ben assajat. I així, amb una entonació afectada fins al punt just i posada en el paper difícil de transmetre uns poemes que podrien deixar-nos al límit de caure en l’avorriment per repetició, és com si cregués de veritat en l’amor que pregonen ella i guitarra, i tots dos fins i tot se senten capaços d’obviar la música de fons que acompanya alguna altra activitat del  Centre de Lectura i les irrupcions de públic que a mig recital encara ha d’omplir cadires buides a primera fila. Els assistents han estat conduits pels alts i baixos d’una relació amorosa i potser han agrait la substitució de la conjunció  e dels textos originals de Llull per la i d’avui (o és que només cal haver viscut una mica per entendre el Llibre d’amic e amat: Què és amor? / servitud o llibertat?) encara que en general el text adaptat conservi les paraules originals.

El grup Attitude
És un encert, també, que el grup Attitude, d’estudiants de Batxillerat d’Espectacle de l’Institut Jaume I de Salou, ens acompanyi en aquest acte de lliurament de premis, aprofitant les transicions per ensenyar-nos la seva il·lusió per la interpretació. Al final són guardonats Eva Vilarrasa, amb el Premi Antoni de Bofarull de Narrativa; Montserrat Bastons amb el Premi Gabriel Ferrater de Poesia, i Glòria Coll i Enric Garcia Jardí reben accèssits del Josep Maria Gort i Sardà d’Assaig breu. Fins ara, Òmnium Baix Camp, i en gran part gràcies al voluntariat, ha tirat endavant trenta-sis edicions del certamen que ajuda els joves escriptors a publicar el que moltes vegades és la seva primera obra. Ja fa vuit anys, que també vaig tenir el regal de ser una de les premiades en poesia, un vespre com aquest en una celebració que a més ha sabut renovar el seu format.

Guardonats, organización i jurat dels Premis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada